- Home
- Zahnimplantate
Zahnimplantate
ZAHNIMPLANTAT-BEHANDLUNGEN
Zahnimplantate
Hazırlayan: Dt. Can Yemenicioğlu
I. İmplant Tedavisi Nedir?
Dental İmplant tedavisi: Diş kaybı olan kişilerin; çene kemiklerinin içine diş köklerini taklit eden titanyum vidaların yerleştirilmesi ve üzerine de sabit yada hareketli protezler yapılması işlemidir.
II. İmplant Tedavisi Neden Yapılır?
İnsanlar diş kayıpları sonrası bazen gıdaları yeterince çiğneyemezler, estetik, güzellik kaybına maruz kalabilirler, hatta fonasyon bozulur konuşmaları bozulabilir, bazen de çenedeki dişler kaybedilince çene kemiklerinde enine ve boyuna incelmeler oluşur, bu durum da yaşlanınca büyük bir sorun halini alacaktır. Protezler konuşurken veya yemek yerken oynayacak, can yakar hale gelecek ve hastanın yaşlılıkta ki yaşam kalitesi düşecektir. Bu nedenle diş kayıplarının üzerinden çok zaman geçmeden diş hekimleri implant tedavisini önerirler…
III. İmplant Tedavisi Aşamaları Nelerdir
– Öncelikle hastanın ağız içi muayenesini yaparız ve kaybedilen dişlerinin olduğu bölgedeki kemiklerinin kalınlıklarına yüksekliklerine bakarız. Bu muayene sonrası artık hastanın operasyonu basit mi yoksa ileri cerrahi mi gerektiriyor onu anlarız.
– Sonra hastamızın genel sağlığıyla ilgili anamnez alırız, bir sistemik hastalığı var mı? Kullandığı bir ilaç var mı? Büyük bir hastalık atlatmış mı? (Kanser, beyin kanaması, kalp krizi vs…) Genel sağlık durumu eğer engel teşkil etmeyecek ise hastayı tüm cerrahi ve protetik tedavi süreci ile ilgili bilgilendiririz. Bazen kendini takip eden hekimlerinden onay isteriz.
-Hastanın sistemik durumu sorun teşkil etmeyecekse, bölgedeki kemiklerde ölçüm yapabilmemiz ve implant uygulamaya engel olacak başka sorunlar varmı görmek için 2 yada 3 boyutlu röntgenler isteriz .
– Genel sağlık durumu engel değilse ve röntgenlerde de bir sorun görünmüyor ise cerrahi işlem ile boş yada bazen yeni çektiğimiz diş soketlerine anında implantlarımızı yerleştiririz.
-Hastamızı kullanması gerekli ilaçların nasıl kullanılacağını, nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatıp evine istirahata yollarız…
-Bir kaç gün içinde hastamız operasyon bölgesinde oluşabilecek muhtemel sorunları bertaraf etmek için kontrollere çağırılır.
IV. İmplant Tedavisi ne İhtiyacı Olan Hastalarda Görülen Belirtiler Nelerdir?
a) Çürük yada kırılmaya bağlı madde kaybı büyük olan dişlerin olması
b) Aşırı lokal yada genel diş eti çekilmesi olması
c) eski ve konforlu olmayan protezlerinin olması
d) Bir yada bir çok dişinin eksik olması
V. İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
– İmplant operasyonu 15 dk ile 2 saat arası sürer. Çene kemiğine kaynaması için alt çenede 2 üst çenede 3 ay bekleriz. Bu arada hasta ayda bir kontrollere gelir ve kontrol filmleri çekilir… 2/3 ay sonra sorun yok ise çok daha küçük bir operasyon ile implantların üstüne diş eti şekillendiricileri konulur. Ve 20 gün daha beklenip protez yapımı için ölçü alınır. 1 hafta içerisinde hastanın protetik üst yapısı bitirilir ve implantlara monte edilir.
– Bazen de şartlar uygunsa operasyonuyla aynı seansta hastanın geçici dişleri takılabilir.
VI. İmplant Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?
En az 24 saat Sıcak, soğuk yemekten içmekten, sigara kullanmaktan uzak durmalıyız, operasyon sonrası size verilen buz compress’ i uygulamalı ve mümkünse hemen yatmamalıyız. Yatay duruma geçersek kanama artışı olacaktır. Verilen ilaçları ve gargaraları kullanmalıyız. Kontrollere gitmeliyiz…